Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Android: Όχι στους Task Managers!


Το Android δεν είναι Windows λέμε!
Σχεδόν όλοι έχουμε μάθει από τα Windows ότι όση περισσότερη μνήμη έχει διαθέσιμη ένα μηχάνημα τόσο πιο γρήγορα τρέχει. Βασικά τα windows είναι αδηφάγα με τη μνήμη και όταν τελειώνει γράφουν στο δίσκο εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες με αποτέλεσμα το μηχάνημα να καθυστερεί αφού ο δίσκος είναι πάρα πολύ πιο αργός από τη μνήμη.
Οπότε ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει ένας αρχάριος στο android είναι να κατεβάσει έναν task killer, το ίδιο έκανα κι εγώ χωρίς βέβαια να ξέρω πόσο λάθος έκανα.
Το android είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μην χρειάζεται task manager γιατί από μόνο του φροντίζει να έχει την καλύτερη λειτουργία, πχ θα δείτε ότι με την εκκίνηση έχουν φορτωθεί ένα σωρό εφαρμογές. Το να τις κλείσουμε είναι μέγα λάθος γιατί στο android όταν μια εφαρμογή είναι στο backround καταναλώνει μηδαμινούς πόρους οπότε την σκοτώνεις τώρα για να την ξαναφορτώσεις μετά από 10 λεπτά, που σημαίνει ότι και καθυστερεί για να φορτώσει και παραπάνω μπαταρία τρώει για τους έξτρα κύκλους που θα ζητήσει από τον επεξεργαστή για να ξεκινήσει από το μηδέν.
Το android θα φροντίσει από μόνο του να έχει μόνο μερικά MB ελευθέρα , μην ανησυχείτε ότι θα ξεμείνει από μνήμη αφού κάνει αυτόματα διαχείριση και όταν χρειαστεί μνήμη τότε από μόνο του θα τερματίσει τις εφαρμογές που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο καιρό για να χωρέσει η καινούργια. Το αποτέλεσμα είναι η εφαρμογές τις οποίες δουλεύουμε πιο συχνά να μένουν διαρκώς στη μνήμη και το λειτουργικό να ρολάρει σαν το τρεχούμενο νεράκι, με το froyo ειδικά να κάνει άψογη διαχείριση πόρων.
Το συμπέρασμα είναι ότι ένας task manager περισσότερο ζημιά κάνει και δεν βοηθάει καθόλου στο να δουλεύει σωστά το λειτουργικό, ίσα-ίσα που είναι επικίνδυνο να κλείσουμε εφαρμογές που δεν πρέπει και το λειτουργικό να χάσει τη σταθερότητά του. Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται ένας task manager είναι όταν λόγο κακού προγραμματισμού μια εφαρμογή κολλήσει και πρέπει να την κλείσουμε άμεσα. Εγώ όταν σταμάτησα να τους χρησιμοποιώ ένιωσα το λειτουργικό να είναι πιο ανάλαφρο χωρίς να καθυστερεί.