Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

12 πράγματα που περιμένουμε απ' το Gingerbread

Κάνε όνειρα 



1. Βελτιωμένο γραφικό περιβάλλον
Αν και από ότι φαίνεται οι ριζικές αλλαγές θα έρθουν με το Honeycomb το Gingerbread θα έχει ανανεωμένη σχεδίαση, νέα χρώματα και όμορφα εφέ, οι εφαρμογές του θα είναι επανασχεδιασμένες με πιο μοντέρνο στιλ.


2. NFC (Near Field Communication)
Η NFC επιτρέπει την επικοινωνία συσκευών που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοστών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών. Η κυριότερη αυτών είναι ίσως η διενέργεια συναλλαγών. Χρήστες που θα διαθέτουν συσκευές οι οποίες θα υποστηρίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές, αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τους συνηθισμένους τρόπους συναλλαγής. Ο κάτοχος του smartphone θα πλησιάζει απλώς το κινητό του κοντά σε έναν αισθητήρα που θα βρίσκεται εντός του καταστήματος και θα χρεώνει έτσι τον λογαριασμό του



3. Νέα APIs ανίχνευσης κίνησης
Φημολογείται ότι το Android OS 2.3 θα υποστηρίξει
δυνατότητες επεξεργασίας κίνηση όπως το Nintendo Wii χάρη στην
InvenSense, την εταιρεία πίσω από τον αισθητήρα με γυροσκόπιο MEMS τον controller στο Nintendo Wii MotionPlus, στο Android 2.3 ακούγεται ότι θα προσθέσει νέα APIs, συμπεριλαμβανομένων περιστροφής, γραμμικής επιτάχυνσης και βαρύτητας. Τα νέα αυτά εργαλεία θα ανοίξουν την πόρτα σε κάθε είδους ελέγχων κίνησης για επαυξημένης πραγματικότητας εφαρμογές, παιχνίδια, συστήματα πλοήγησης, και βελτιώσεις φωτογραφικής μηχανής όπως η σταθεροποίηση εικόνας.


4. Ενσωματωμένη συνομιλία βίντεο
Στην τελευταία του συνέντευξη Andy Rubin είπε:
We support video chat today, with Google Talk Video. It works on the desktop. Whether that can be repurposed and made appropriate for sipping bandwidth for mobile, it’s an exercise that’s underway.”
Όπως καταλαβαίνετε, άφησε να εννοηθεί ότι στην επόμενη έκδοση θα έχουμε και συνομιλία βίντεο.

5. Νέο Android Market 
 Παρόλο που το Market μπορεί και αναβαθμίζεται ξεχωριστά από το Android με την έλευση του Gingerbread περιμένουμε ότι θα μας φέρει προεπισκόπηση YouTube video,  δυνατότητα γονικού ελέγχου, πληρωμές με PayPal, και εικόνες υψηλής ανάλυσης. Στο Google I/O Developer που παρακολουθήσαμε τον Μάιο, ο Vic Gundotra έδειξε την έκδοση σε browser του Market η οποία ήταν υπό δοκιμή. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μια ιδέα του τι να περιμένουμε



6. Google Music
 Δεν είναι σίγουρο αυτό αλλά όπως θα είδατε από το από πάνω βίντεο αλλά η Google ετοιμάζει μια υπηρεσία streaming μουσικής που ήθελε να την έχει έτοιμη μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με, ποιον άλλο, τις δισκογραφικές για το πώς θα κλειδώνει η μουσική για αποφυγή της πειρατείας.


7. Υποστίριξη για μεγαλύτερες αναλύσεις/συσκευές
Ελπίζουμε στο κοντινό μέλλον όλο και περισσότερες συσκευές τύπου tablet όπως το Galaxy Tab με ανάλυση 1024x600 να πάρουν πιστοποίηση από την Google, όπως επίσης και συσκευές που έχουν μόνο Wifi 


8. Καλύτερο πληκτρολόγιο
Τα λόγια είναι περιττά, όλοι ξέρουμε ότι η Google πριν από λίγο καιρό εξαγόρασε την Blinndtype, και ελπίζουμε να το δούμε στο Gingerbread.


9. Υποστήριξη WebM
Αυτό το ξέρουμε σίγουρα γιατί έχουμε καλή πηγή. Ήδη το Youtube έχει βίντεο σε WebM μορφή, επίσης η Logitech και το Skype δουλεύουν πάνω του για μελλοντική χρήση σε βίντεο κλήσεις.


10. Youtube Broadcasting
Μια ελπίδα στο τι θα δούμε είναι η ζωντανή μετάδοση βίντεο. Το ότι η Google σχεδιάζει να το φέρει το ξέρουμε αλλά υπάρχουν φήμες ότι θα το δούμε στο Gingerbread.


11. Βαθύτερη κοινωνική δικτύωση
Θα επαναλάβω τα λόγια του Andy Rubin στη συνέντευξη για το τι να περιμένουμε από το Gingerbread:
“More forms of communication. I think social media is a form of communication.”
και για τα παιχνίδια:
“I think gaming is an area that I think is underserved right now. If we were to carefully look at what new features and functionalities in the platform that we would need to support all forms of gaming across the entire spectrum, I think that would probably be an interesting thing to pay attention to.”
Παρόλο που η Google έχει αρνηθεί ότι φτιάχνει το "Google me" τον αντίπαλο το Facebook το μόνο σίγουρο είναι ότι σκοπεύει να μπει στο παιχνίδι της κοινωνικής δικτύωσης. 


12. Την επόμενη ναυαρχίδα, το Nexus S
Σίγουρα όταν παρουσιάζεις ένα λειτουργικό σύστημα καλό είναι να το παρουσιάζεις πάνω στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να δείξεις όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται όλα αυτά που προσφέρει. Η φήμες και οι διαρροές λένε ότι αυτό το τηλέφωνο θα λέγεται Nexus S, θα το φτιάχνει η Samsung και θα είναι διπύρηνο. Τρίβουμε τα χεράκια μας δηλαδή.




Τι, πώς, πότε;
Για άλλη μια φορά οι ανυπόμονοι κάνουν προβλέψεις και μας λένε ότι είναι πολύ πιθανόν να μας παρουσιάσουν το Gingerbread στις 6 Δεκεμβρίου με πρώτο τηλέφωνο που θα το υποδεχτεί να είναι το Nexus One, φυσικά, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή και να ελπίζουμε. Το σημαντικότερο είναι να παρουσιάσουν κάτι ολοκληρωμένο και με δυνατότητες κι ας το καθυστερήσουν λίγο παραπάνω.  


[via]